Russische start-up wil reusachtige reclameborden in de ruimte creëren

Russische start-up wil reusachtige reclameborden in de ruimte creëren

The sky is the limit voor de Russische start-up StartRocket. Het bedrijf ziet in het heelal immers ongelimiteerde mogelijkheden voor adverteerders. StartRocket wil massa’s klein lichtreflecterende satellietjes de ruimte insturen, die samen een reusachtig reclamebord vormen dat tegelijkertijd miljoenen mensen kan bereiken.

De advertenties zullen bestaan uit een reeks hele kleine satellietjes – ‘CubeSats’ - die elk een reflecterend zeil dragen van zo’n tien meter diameter. De kubusvormige satellieten zullen in een baan om de aarde gebracht worden op zo’n 400 à 500 kilometer hoogte, waar ze zonlicht reflecteren om zo samen lichtgevende woorden of logo’s te vormen.

De eerste ruimteadvertenties van StartRocket zouden al in 2021 moeten gelanceerd worden. Ze zouden enkel in het donker zichtbaar zijn en dat van nagenoeg overal op aarde. Per dag kunnen er volgens StartRocket zo’n drie à vier verschillende boodschappen geprojecteerd worden. Bovendien kan het systeem ook gebruikt worden voor noodsituaties, schrijft het bedrijf op zijn website: overheden kunnen aan de hand van de display in de ruimte belangrijke boodschappen communiceren naar het publiek.

Momenteel heeft de start-up een prototype van de satelliet klaar. Volgend jaar zouden ze beginnen met de eerste tests, zo deelde CEO Vladilen Sitnikov mee aan NBC News. Over de manier waarop de satellietjes in de ruimte gelanceerd zouden worden of hoeveel het zou kosten om een ruimte-advertentie te plaatsen, geeft StartRocket nog geen informatie prijs. Of de technologie effectief zal werken en of StartRocket voldoende middelen heeft om van start te gaan, is ook nog een vraagteken.

Wetenschappers hebben echter grote bezwaren tegen het project.


Afdrukken   E-mail